Michiel Niessen

michiel niessen

Op achtjarige leeftijd ben ik begonnen met gitaarlessen. Op mijn veertiende ben ik overgestapt naar de luit. Ik studeerde luit bij Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1986 studeerde ik af met onderscheiding waarna ik 1988 mijn diploma uitvoerend musicus behaalde. Vanaf het eerste begin heb ik mij bekwaamd in het solospel, het ensemblespel en ook het orkestspel.

De luiten die ik bespeel werden gebouwd door Richard Berg (Ottawa, Canada) en Stephen Barber (London, UK). In mijn verzameling heb ik ook een zeldzame originele aartsluit uit Venetië, gebouwd rond het jaar 1610.

Met Ian Schneller van Specimen Products (Chicago) ontwikkelde ik de eerste elektrische luit. Dit unicum vermengt traditionele elektrische klanken met de karakteristieke kleur van luit-akkoorden en stemming.

Ik verleg continu de grenzen van de luit door alle stijlen te spelen. Van de muziek uit de vroege Middeleeuwen tot aan muziek met elektronische invloeden en van de Johannes Passion tot aan de etnische stijlen. Ook cross-over producties zijn een deel van mijn werk.

Met zangeres Susan Jonkers vorm ik de kern van Music for a While, waarin oude en nieuwe songs een hele intense en speciale kleur krijgen door het gebruik van traditionele en moderne instrumenten en effecten, in alle denkbare combinaties.

Ik ben als luitist verbonden aan ChallengeYourSenses!